CBD Kannabidiol w kosmetyce  Kannabidiol (CBD)

CBD Kannabidiol w kosmetyce Kannabidiol (CBD)

Na szczególną uwagę zasługuje jedna z substancji aktywnych oleju konopnego, czyli kannabidiol (CBD), który może być stosowany jako samodzielny surowiec kosmetyczny. W przeciwieństwie do równie popularnego kannabinoidu THC (Tetrahydrokannabinol), nie wykazuje on właściwości psychoaktywnych, dlatego jest w pełni bezpieczny i legalny, zarówno w Polsce, jak i w Europie. Najefektywniejszą metodą pozyskiwania ekstraktu do produkcji oleju CBD jest proces ekstrakcji dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym, pozwala to na uzyskanie czystego ekstraktu zawierającego kannabidiol bez stosowania dodatkowych rozpuszczalników. Metoda charakteryzuje się dużą selektywnością, ze względu na ekstrakcję kannabinoidów i substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, z pominięciem np. zanieczyszczeń i drobnoustrojów. Ekstrakt CBD pozyskiwany jest z konopi siewnych, w procesie produkcji należy uwzględnić, że nie ekstrahuje się CBD ze stożków wzrostu, ponieważ charakteryzują się one wysokim stężeniem THC. Nasiona konopi mogą zawierać do 15% CBD, a olej z kwiatów konopi wytwarza się wyłącznie z odmian legalnych. W uprawianych w Polsce konopiach siewnych ilość THC musi być zgodna przepisami ustawy z dnia 25 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii i nie może przekraczać wspomnianej wcześniej ilości 0,2%. Oleje CBD są poddawane licznym badaniom, co sprawia, że są bezpieczne w stosowaniu jako surowiec kosmetyczny oraz nie wykazują właściwości psychoaktywnych. CBD, podobnie jak olej konopny, zawiera kwasy omega-3 i 6, witaminy (A, E, B, K) oraz takie pierwiastki jak: wapń, magnez i cynk.

Zastosowanie w kosmetyce

Ze względu na dużą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, surowce konopne szturmem wdarły się do przemysłu kosmetycznego. Można je znaleźć w: kremach, szamponach, maściach, ale także w odżywkach do paznokci. Niewątpliwą zaletą tych surowców są ich duże walory aplikacyjne. W przeciwieństwie do innych olejów, olej konopny nie pozostawia na powierzchni skóry tłustej warstwy, co sprawia, że konsumenci coraz częściej sięgają po produkty konopne. Produkty kosmetyczne zawierające surowce konopne regulują produkcję sebum, dlatego szczególnie polecane są do pielęgnacji cery trądzikowej. Olej konopny zastosowany w kremach czy maskach do twarzy zapewnia idealny stopień nawilżenia, dodatkowo posiada właściwości regenerujące oraz może zapobiegać przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek. Posiada zdolność do regulacji gospodarki lipidowej skóry, przywraca jej elastyczność, zmiękcza i wygładza skórę, poprawia jej koloryt oraz zmniejsza ryzyko powstawania podrażnień i przebarwień.

W odżywkach do włosów i szamponach surowce konopne sprawiają, że włosy stają się bardziej lśniące, wyglądają na zdrowe i odżywione, a rozczesywanie jest zdecydowanie ułatwione. Znalazły one również swoje miejsce jako składnik odżywek do paznokci, szczególnie polecane dla paznokci słabych z tendencją do łamliwości. Produkty przeznaczone do pielęgnacji delikatnej skóry dzieci i niemowląt zawierają surowce konopne w roli emolientu, który ma zapewnić odpowiednie nawilżenie i natłuszczenie skóry. Z uwagi na hipoalergiczne właściwości oleju, jest on idealny dla skóry wrażliwej, skłonnej do uszkodzeń i podrażnień. Produkty w postaci kremów czy maści z olejami konopnymi skutecznie pielęgnują skórę dotkniętą dermatozami, szczególnie w przypadku skóry dotkniętej atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą czy egzemą. Produkty takie łagodzą napięcie skóry, regenerują ją, przyczyniają się do jej wygładzenia i zmiękczenia. Najważniejszą jednak funkcją jest zmniejszenie przeznaskórkowej utraty wody oraz odbudowa bariery lipidowej naskórka.

Product added to compare.