Olej konopny w kosemtyce

Olej konopny w kosemtyce

Olej konopny otrzymywany z nasion konopi siewnych (Cannabis sativa) ma zabarwienie zielono-brązowe i lekko gorzki, korzenno-orzechowy zapach i smak. Zawiera 54% kwasu linolowego, 17% kwasu alfa-linolenowego, 4% kwasu gammalinolenowego, 13% kwasu oleinowego, 10% nasyconych kwasów tłuszczowych. W kosmetyce stosowany jako dodatek do olejków do ciała lub do masażu, kremów, mydeł i wielu innych,a polecany dla skóry tłustej z trądzikiem, przy zapaleniach skórnych. Dobrze się rozprowadza i dosyć szybko wchłania. Wzmacnia odporność skóry.

Konopie siewne „Cannabis sativa były używane przez tysiące lat do produkcji rozmaitych produktów jak np. papieru, lin, płótna malarskiego, żagli oraz środków leczniczych.. Konopie siewne były głównie rośliną włóknistą oraz olejową. W medycynie ludowej oleju tego używano jako środka łagodzącego zmiany skórne. W wyniku kampanii przeciw konopi indyjskiej spowodowanej jej wysoką zawartością składników narkotycznych, olej ten został niejako zapomniany, a jego zastosowanie na przestrzeni ostatnich lat ograniczało się do przemysłu chemicznego – jako składnik farb, pokostu, mydeł i lakierów. Dziś olej konopny przeżywa drugą młodość a uprawa konopi siewnej jest wspierana w Polsce przez środki z Unii Europejskiej.

Olej konopny zawiera bardzo dużo cennych substancji biologicznie czynnych o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych, antyseptycznych oraz fotoprotekcyjnych. Wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry. Uważany jest za jeden z najlepszych olejów nawilżających oraz tzw. „olejów suchych” ze względu na szybkość wchłaniania oraz brak pozostawienia na powierzchni skóry tłustego filmu. Utrzymuje skórę dobrej kondycji i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu dzięki zawartości NNKT, które są prekursorami hormonów miejscowych, w tym prostaglandyn. Idealny w pielęgnacji skóry osób borykających się w przewlekłymi dermatozami. Znacznie niweluje świąd u alergików. NNKT pozwalają utrzymać naturalną odporność skóry na działanie czynników zewnętrznych. mają zdolność uzupełniania braków struktury cementu międzykomórkowego, dzięki czemu poprawiają funkcje ochronne naskórka, uelastyczniają go i zmniejszają TEWL. Co wyjaśnia działanie przeciwstarzeniowe, przeciwalergiczne, gojące i normalizujące.

Dodatkowo sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej z tendencją do zmian trądzikowych, skóry suchej, zniszczonej a także dojrzałej. Łagodzi stany zapalne w takich chorobach jak: łuszczyca, AZS, egzema. Zmniejsza przebarwienia i stany zapalne. Stymuluje wzrost włosów i paznokci, odżywia je i wzmacnia. Polecany również dla delikatnej skóry niemowląt.

Olej konopny jest doskonałym olejem kosmetycznym, dlatego może być bezpośrednio aplikowany na skórę, a także z powodzeniem stosowany w recepturach kosmetycznych

Product added to compare.